Yunanistan’da Gayrimenkul Yatırımı;
Yunanistan Devleti Golden Visa Programı kapsamında, 250.000 Euro tutarında gayrimenkul yatırımı yapan kişilere ve birinci derece yakınlarına oturum izni sağlamaktadır.
Bu sayede Schengen Bölgesinde yer alan ülkelere vizesiz seyahat etme hakkı elde edilmektedir.
Yurt dışında varlık sahibi olmak ve böylece döviz cinsinden kira geliri elde edebilmek amaçlı gayrimenkul yatırımı yapılmaktadır.
Gayrimenkul Satın Alma Süreci
Öncelikle Yunanistan’da yatırım yapmak istediğiniz gayrimenkul türünü seçmelisiniz. Denge Değerleme olarak, bizim yatırımcılara önerimiz ticari gayrimenkullerden ziyade konut yatırımı yapılması yönünde. Covid-19 salgınının yarattığı belirsizlik ortamı, dükkân, ofis, otel vb. nitelikli mülklerin dönemsel koşullardan daha çok etkilenmesi ve piyasa koşullarını kestirmenin daha güç olması nedeniyle konut yatırımı yapmanın güvenli liman olduğunu söyleyebiliriz. Yatırım yapmak istediğiniz gayrimenkul türünü seçtikten sonra, Yunanistan’da bulunan iş ortaklarımız ihtiyaçlarınıza en uygun gayrimenkulü bulma konusunda size yardımcı olacaktır.
Bu süreçte atılması gerekli olan ilk adımların vergi numarası almak ve banka hesabı açmak olduğunu söyleyebiliriz.
→ Yunanistan’da Mülk Satın Almak İçin Yunanistan’a Gitmek Zorunlu Mudur?
Yunanistan’da mülk sahibi olabilmek için Yunanistan’a gelmek gibi bir zorunluluğunuz bulunmuyor. 2021 yılında yapılan yasal düzenlemeyle, Yunanistan’a gelmeden mülk satın almak mümkün hale geldi. Ancak Golden Visa oturum izni başvurusu yapabilmek için Yunanistan’a gelerek parmak izi verilmesi gerekiyor.
→ Yunanistan’da Mülk Satın Alırken Bir Avukat ile Çalışmak Zorunlu Mudur?
Yunanistan’da bir avukatın size vekalet etmesi yasal olarak zorunlu değildir ancak alım satım işlemlerinde bu alanda uzmanlaşmış bir avukat ile çalışmanız sizin açınızdan faydalı olacaktır. Yasal süreçleri takip edebilmeniz ve kolayca çözümleyebilmeniz adına bunun size yararı olacaktır.
→ Satın Alma Sürecinde Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Geçerli bir pasaport
- AFM (Vergi Sicil Numarası)
- İkamet belgesi
- Vergi beyannamelerinin kopyası
- Kimlik belgesi
- Vekaletname (Eğer satın almak için bizzat kendiniz gelmeyecekseniz)
→ Vergi Numarası Nasıl Alınır?
Yunanistan’da mülk edinirken vergi sicil numarası (AFM) alınması gereklidir. Yurtdışında yaşayan kişiler Yabancılar Vergi Dairesine başvuru yaparlar.
AFM almak için hali hazırda AFM numarası sahibi ve size kefil olacak birisine ihtiyacınız var. Ancak bu durum kefil olacak kişi üzerinde herhangi bir yükümlülük yaratmıyor, herhangi bir konuda sorumlu hale gelmiyor. Bu konuda çalıştığınız hukuk bürosundan veya emlak danışmanından destek istemenizde fayda var.
→ Vekaletname Nasıl Hazırlanır? Vekaletname ile Ne Tür İşlemler Yapılabilir?
Vekaletname iki şekilde hazırlanabiliyor. Eğer Yunanistan’a gelmeden mülk satın almayı planlıyorsanız Yunanistan Konsolosluğuna giderek çalışacağınız avukata vekalet verebilirsiniz.
Eğer Yunanistan’a giderek mülk satın alacaksanız, yeminli bir tercüman ile beraber Yunanistan’da bir notere giderek vekaletname işlemi gerçekleştirilmesi gerekiyor. Vekaletname, bu belgede adı geçen avukata, yabancının adına işlemde bulunabilme yetkisi verir.
Bu sayede, alıcı uzun ve karmaşık yasal formaliteler ve prosedürler ile uğraşmak zorunda kalmaz.
Müvekkili (alıcı) adına ve onun yerine hareket eden yetkili avukat, müvekkilini Yunanistan’da bir vergi mükellefi olarak kaydettirip adına banka hesabı açar.
Yetkili avukat, mülk sicilini mülkiyet geçmişi ve diğer detaylar açısından detaylıca kontrol eder.
Satın alınacak mülke ait ipotek, haciz, her türlü tapu kaydı bilgileri, mülke ait var olan ve geçmişteki sözleşmeler ve anlaşmalar gibi her türlü detay hakkında bilgilendirme ve araştırma yapabilir. Mülkün kontrolünü tamamladıktan sonra bir rapor hazırlar, imzalayıp belgeler ve alıcıya teslim eder.
No Comments